Storföreläsningar 2019

I listan nedanför finns artiklar från storföreläsningar samt de presentationer som föreläsarna visade.

För dig som hellre laddar hem en pdf för att skriva ut och läsa på papper finns också samlade anteckningar från storföreläsningar och seminarier (kommer senare i oktober).

Letar du efter något som du inte kan hitta? Maila till info@socialchefsdagarna.se. Dit kan du också höra av dig om du har någon annan synpunkt.

Bildanvändning

Läs mer om bildanvändning här.


Invigning

Socialchefsdagarna 2019 öppnade med musik och höga ambitioner.

ANTECKNINGAR


Att leda och inspirera stora grupper experter

… för att nå ett gemensamt mål

Chefdirigent Marit Strindlund gav en otroligt inspirerande föreläsning om hur det är att leda en stor grupp experter och dessutom utöva ledarskap och ge feedback i absolut realtid. Hon delade med sig av sju arbetsredskap – och inget av det är en dirigentpinne.

ANTECKNINGAR


Sociala aspekter i stadsplanering och arkitektur

Viktoria Walldin jobbar i ”soc-gruppen”. Det speciella med den soc-gruppen är att den består av ett gäng personer med vitt skilda professioner som alla jobbar på en arkitektbyrå. Viktoria är socialantropologen som brinner för social välfärd genom att låta människorna som bor i området komma till tals utformningen av ett nytt område eller hus.

ANTECKNINGAR
PRESENTATION


Stärkt arbete för barns rättigheter och ökad jämställdhet

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen – som också har ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation – började med att tacka Socialchefsdagarnas publik. ”Jag vill från politikens sida säga varmt tack till er alla som jobbar så hårt. Ni gör avgörande skillnad i människors liv och rättar ibland även liv. Ett stort och ödmjukt tack till er.”

ANTECKNINGAR


Problemlösning ”The Science Way”

Sällan har det skrattats så mycket och så länge på Socialchefsdagarna som när komikern och programledaren Jesper Rönndahl pratade om hur man ska tackla problem. För att koka ner hans föreläsning till tre ord: Problem är bra! Ett helt gäng vetenskapspersoner från förr och nu kan lära dig att tackla problem på ett helt nytt sätt än du är van vid.

ANTECKNINGAR


Framtidens socialtjänst

1 juni 2020 ska utredningen Framtidens socialtjänst vara klar, alltså översynen av socialtjänstlagen. Särskilda utredaren Margareta Winberg, huvudsekreterare Monica Engström och sekreterare Emilia Danielsson berättade om hur långt utredningen kommit med sina förslag. Monica Persson och Jonas Hampus från FSS ställde sedan frågor till utredningen.

ANTECKNINGAR


Om förståelse av missbruksproblematik i ett familje- och generationsperspektiv

Frid A. Hansen är specialist i klinisk psykologi och har tidigare arbetat på Borgestadklinikken i Norge som behandlare och chef. Med följande liknelse illustrerar hon hur det är att INTE ha ett familjeperspektiv vid missbruksbehandling: ”Tänk dig att det har skett en allvarlig bilolycka. I bilvraket sitter mor, far och tre barn. Ambulansen kommer och hämtar EN person. Resten får klara sig själva.”

ANTECKNINGAR
MANUS PÅ NORSKA


Tillit till medarbetare och medborgare

… en ledningsfilosofi för det moderna kunskapssamhället. Organisationsforskaren Louise Bringselius pratade om förutsättningarna för att genom tillit skapa det goda mötet – med medarbetaren, med klienten, med barnet. ”Jag lyfter blicken från det lilla mötet, till hur vi leder och till samhället i stort.”

ANTECKNINGAR
PRESENTATION