Föreläsarpresentationer

På förmiddagarna hålls gemensamma storföreläsningar och på eftermiddagarna hålls olika seminarier som du själv väljer mellan. Här nedanför presenteras alla storföreläsare. Seminarierna och seminarieledarna läser du om här.


Ledarskapets utmaningar

Äventyraren Renata Chlumska på en av de sju topparna i Seven Summits-utmaningen, Mount Vinson (foto: renata.nu).

– Alla människor har drömmar men alla lyckas inte alltid. Varför? Vi kan inte påverka alla faktorer runt omkring oss men betydligt fler än vi tror. Om vi lägger energin på sådant vi faktiskt kan förändra och tar personligt ansvar så kan vi komma väldigt långt. Det säger Renata Chlumska, äventyrare. Hon var första svenska kvinna som besteg Mount Everest och har en mängd andra erfarenheter, bland annat har hon tagit sig runt USA på 439 dagar, till största delen med kajak.

– Vare sig det gäller bergsklättring eller annan idrott, karriä ren eller fritiden och inte minst inom företagsvärlden så är verktygen för att uppnå målen snarlika, säger Renata. Vikten av motiverade medarbetare, kommunikation, öppenhet, att kunna hantera förändringar, möten med det oväntade och att ha magnetiska mål är bara några av komponenterna till att kunna förverkliga sina idéer.

Renata ser äventyren som större än själva expeditionerna

En viktig del av utmaningen är allt kringarbete. Innan gäller det att planera, finansiera, träna, skaffa rätt utrustning och att sätta ihop rätt lag med medarbetare. Efteråt handlar det om att utvärdera, dokumentera och att använda erfarenheterna för att inspirera andra.

Läs mer på www.renata.nu

Renata Chlumska hör du på onsdag kl. 10.15.


FRAMTIDENS SOCIALTJÄNST

Margareta Winberg, särskild utredare (foto: Frozentime).

Senaste nytt om arbetet med översynen av socialtjänstlagen. Läs mer på https://framtidens-socialtjanst.se/ 

Margareta Winberg hör du på onsdag kl. 11.30.


Den inkluderande staden

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, forskare och debattör (eget foto).

Går Sverige med öppna ögon in i en framtid med mycket stora sociala kostnader för de förortsområden som präglas av utanförskap? Yngre barn i dessa områden utvecklas i snitt väsentligt sämre, enligt ny internationell forskning. I de områden som i dag präglas av utanförskap pågår ständigt projekt för att främja integration. Ändå räcker det inte. Vad göra?

Medveten stadsplanering kan bryta utanförskapet, menar Stefan Fölster, som är författare till böckerna Den Inkluderande Staden (utgiven av Byggvesta, Hyresgästföreningen och Riksbyggen) och The Public Wealth of Cities (Brookings). Han är chef för Reforminstitutet, forskare och debattör bakom många analyser av välfärdssystemen och dess utvecklingsmöjligheter.

Läs mer på http://www.reforminstitutet.se/

och på http://www.inkluderande-staden.se

Stefan Fölster hör du på onsdag kl. 12.10.


FSS OM VÄLFÄRDSUTVECKLINGEN

Var med och bestäm inriktning på Föreningen Sveriges socialchefers påverkansarbete under det kommande året!

FSS berättar kort om vilken effekt det gångna årets arbete har gett inom de strategiska områdena som årsmötet beslutat om, och om den fråga som publiken på förra årets socialchefsdagar röstade fram som viktigast, nämligen integration. Är det fortfarande den viktigaste socialpolitiska frågan? Ta chansen och rösta!

Läs mer om FSS på http://www.socialchefer.se

Ha mobilen redo för röstning på torsdag kl. 9.30.


Blev det som vi hade tänkt oss och vad händer nu?

Jenny Madestam, statsvetare och lektor i offentlig förvaltning vid Södertörns högskola (foto: Anna Hartvig).

När vi träffas på Socialchefsdagarna 2018 kommer det att vara en knapp månad efter att svenska folket gick till valurnorna. Vi kommer att veta hur valresultatet blev och vad statsråden heter. Hur kan vi förstå utfallet? Vem eller vilka vann och vilka förlorade? Vad säger valresultatet om den tid vi lever i?

Jenny Madestam är fil. dr i statsvetenskap. Hon är verksam som lektor i offentlig förvaltning vid Södertörns högskola och knuten till Expressen som kommentator.

Du hör Jenny Madestam på torsdag kl. 10.05.


Tillitens betydelse i samhället

Regissören Ruben Östlund (foto: Tobias Henriksson).

En av Sveriges mest framgångsrika regissörer heter Ruben Östlund. Han kan också titulera sig manusförfattare, klippare och professor i filmisk gestaltning vid Akademi Valand, Göteborgs universitet.

Med sin senaste film The Square har han uppnått stora framgångar världen över. Bland annat vann filmen Palme d’Or (Guldpalmen) vid filmfestivalen i Cannes 2017 och var nomi nerad till en Oscar i kategorin ”Bästa icke engelskspråkiga film”. Tidigare har han rönt stora framgångar med filmer som De ofrivilliga, Play, och Turist.

På Socialchefsdagarna 2018 pratar Ruben Östlund om tillitens betydelse i samhället – om beteende, tendenser och människan som flockdjur.

Du hör Ruben Östlund på torsdag kl. 11.20.


Öppen programpunkt

Föreläsare meddelas senare. Lämna gärna tips på info@socialchefsdagarna.se! Märk mailet ”Scd2018 öppen programpunkt”.

Fredag kl. 9.00.


USA vänder världen ryggen och demokratier stagnerar

SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström (foto: Kristian Pohl).

Inom EU är det numera bara elva länder som räknas som fullfjädrade demokratier. Den liberala världsordning vi tagit för given pressas tillbaka. Populister skördar framgångar hos människor som förlorat på globaliseringen.

Erika Bjerström, utrikeskommentator på SVT, kommer till Socialchefsdagarna 2018 och ger en global omvärldsanalys om vår tids stora konflikt, globalismen mot nationalismen.

Du hör Erika Bjerström på fredag kl. 9.40.


Våran sort – samtal och sånger om socialt utanförskap i ett barnperspektiv

Joel Alme är musiker och låtskrivare. Hans livssyn och låtskapande har präglats av hans uppväxtmiljö som innehöll mycket missbruk och sociala problem runt omkring. Joels skiva Flyktligan, där han behandlar sin uppväxt och bakgrund, är ett originellt och fint exempel på det sociala arbetets grund i ett barnperspektiv.

På Socialchefsdagarna 2018 samtalar Joel med Peter Molin, erfaren socialarbetare i Göteborg om bakgrunden till och framväxten av Flyktligan. Han framför också några av låtarna live.

Du hör Joel Alme och Peter Molin på fredag kl. 11.00.