Socialchefsdagarna 2018 avrundades

SOCIALCHEFSDAGARNA 2018: Valanalys i raskt tempo och funderingar om regeringsbildningen. Sånger och samtal om socialt utanförskap och vikten av att ha en familj. Det var ytterligheterna som avrundade Socialchefsdagarna 2018.

Statsvetaren Jenny Madestam berättade om mekanismerna för att skapa förtroende i valrörelsen. Det kräver ett antal parametrar: En trovärdig berättelse och autentiskt ledarskap känns rätt självklara, men också att få exponering och inte minst att ha lite tur. Kanske kan man se det svenska valet som ett protestval, sa Jenny och drog parallellen med Trumps framgångar och ”en stor grupp vita människor som upplever sig vara bortglömda av etablissemanget”.

När Socialchefsdagarna 2018 gick mot sitt slut var det dags för två göteborgare och en gitarr på scenen. Socionomen Peter Molin samtalade med musikern Joel Alme om de upplevelser som genomsyrar hans album Flyktligan, ”en sorts bouppteckning över barndomen”.

Joel spelade flera låtar och berättade öppet och ärligt om sin uppväxt som kantades av missbruk och socialt utanförskap, men som ändå lett till att han och hans mamma klarat sig från att fastna i en sådan situation. En av låtarna handlar om hans ena morbror som nyligen dog av långvarigt missbruk, en annan om några av Joels gamla kompisar som aldrig får uppleva känslan och stoltheten av att ha egna barn och ett ordnat liv.

Några av rösterna ur publiken samma dag: ”Starkaste inslaget på socialchefsdagarna … första gången jag gråtit på en konferens tror jag.” ”Rörde mig djupt”. ”Det här samtalet var en riktigt bra avslutning på dagarna.”

Vill du lyssna på Flyktligan med Joel Alme hittar du den på olika streamingtjänster.

Socialchefsdagarna 2019

Som allra sista punkt fick vi veta att Socialchefsdagarna 2019 kommer att hållas i Umeå, den 25 till 27 september.

– Vi är glada och hedrade att ta över det här uppdraget och vi ska redan nu i oktober börja planera för ett program som blir intressant och spännande, sa Ulf Norberg, socialchef i Vännäs och avslutade:

– Tack till Jönköping för ett väldigt bra arrangemang, och vi ses nästa år i Umeå!