Socialchefsdagarna 2018 rullade vidare

SOCIALCHEFSDAGARNA 2018: Kreativ dansshow, skarp inblick i Trumps USA, samt välfärdsutvecklingen enligt FSS – det var några punkter som stod i blickfånget under Socialchefsdagarnas andra dag.

Ensemblen i En scen för alla, som är en daglig verksamhet inom Jönköpings kommun, inledde torsdagen med en kreativ dansshow som rev ner stora applåder i Hammarskjöldsalen i Elmia.

Dansshowen följdes av information från Föreningen Sveriges socialchefer, med omvalda ordföranden Lars Liljedahl (Östersunds omsorgschef), som tillsammans med kollegor från FSS styrelse pratade om välfärdsutvecklingen och aktuella fokusområden det kommande året. Det gjorde de med stöd från deltagarnas input i form av ett ordmoln som illustrerar den viktigaste socialpolitiska frågan idag.

Erika Bjerström, utrikeskommentator på SVT, var nästa inslag på scenen. Hon gav en bild av en värld som står inför större utmaningar än någonsin på grund av minskad tilltro till demokratin som idé. Färgstarka berättelser från Erikas bevakning av Donald Trumps politik var något som ledde till många frågeställningar från publiken genom eventappen.

Ett annat uppskattat scenframträdande stod filmregissören Ruben Östlund för. Han pratade om hur människan som en imiterande varelse hanterar intrycken från dagens samhälle där rörlig kommunikation blir en allt viktigare del. Så mycket som 50 procent av våra minnen är mediala upplevelser – både fakta och fiktion – skeenden som vi alltså inte upplevt själva.

Under eftermiddagens seminariedel var kampen mot nätdroger och nätdroghandel ett av inslagen. Polisens narkotikasamordnare Niklas Lindroth föreläste om hur dagens droghandel ser ut på internet och vilka utmaningar som finns för att få fast dem som står bakom försäljningen.

– Paradoxen med modern teknik är att ju mer avancerad den är att förstå, desto lättare är den att använda, konstaterade Lindroth.

Text: Erik Skördåker.
Alla foton: Frozentime.