Teater Barda

SOCIALCHEFSDAGARNA 2017: På torsdagmorgonen drabbades vi av Teater Barda. I positiv bemärkelse. Tre av skådespelarna och verksamhetsledaren Henrik Ögren kom till Socialchefsdagarna för att berätta om sin verksamhet.

Vilka är Teater Barda?

Jo, så här skriver de på sin hemsida. ”En modig ensemble vars specialitet har blivit att på ett ärligt och rakt sätt leverera scener ur verkligheten. Scener dom själva varit med och skapat som bygger på den kunskap som bara dom själva besitter, kunskapen om hur det är att vara en person med en funktionsvariation, hur det är att bo på en LSS-bostad, hur det är att inte vara som andra. Scenkonstnärerna i Teater Barda törs själva diskutera och vrida på begrepp som normalitet och störning.

Teater Barda är ett samarbete mellan Estrad Norr, Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun. Teater Barda är en fast del av den ordinarie verksamheten hos Estrad Norr, Länskulturen i Jämtlands län. Teater Barda är på riktigt!”

Skådespelarna (från vänster) Christine Berglund, Sebastian Bergström och Johanna Balsjö från Teater Barda, tillsammans med verksamhetsledare Henrik Ögren (foto: frozentime).

– Vi tar den plats som vi tycker att vi förtjänar, säger Henrik Ögren.

Eftersom ensemblen just nu är fullt upptagen med att repetera inför en föreställning som ska sättas upp i vår kunde de tyvärr inte spela upp ett stycke för publiken. Men vad gör väl det, när man får se en film som handlar om föreställningen De sociala kongresserna, en dansföreställning som gavs 2013.

Vitt, svart, hudtoner, grafiskt. Suggestivt, rörande och berörande.

”Utanför”, scen ur dansföreställningen De sociala kongresserna, som synliggjorde kroppens funktion i det sociala samspelet (foto: Marie Birkl, Mirakelfoto).

Efter filmen samtalade Henrik Ögren och de tre skådespelarna på scenen – eftersom tiden var så kort hann de inte ta frågor från publiken.

Henrik: Kristin, vad har du blivit kallad under åren? Och vad vill du bli kallad?

Svar: Förståndshandikappad, synskadad och nu heter det medborgare. Jag vill bli kallad människa.

Henrik: Ställer jag för höga krav på er?

Svar: Man lär sig mera saker när du ger oss krav. Genom Teater Barda har jag blivit modigare och vågar säga ifrån. Jag är gladare och piggare.

Henrik berättar att främsta syftet är att skapa scenkonst med hög kvalitet. Att skådespelarna mår bättre till kropp och själ är en positiv bieffekt.

– Våra skådespelare har gjort säkert 400 föreställningar. De är professionella, och delar sin tid mellan arbete på t.ex. daglig verksamhet och teatern.