The Rockin Pots

SOCIALCHEFSDAGARNA 2017: ”Visste ni att var tionde sekund flyr fyra personer från sina hem?” Det sa Jonas Hagström från Jämtlands musikskola, som tillsammans med sin fru Rosmari Hagström startat integrationskören The Rockin’ Pots. ”När man gör något som förändrar livet för en annan människa sprider det sig som ringar på vattnet.”

När Jämtlands musikskola för tre år sedan anställde praktikanten Edward, som kom från Uganda och bodde på flyktingförläggningen i Gryta, blev det samtidigt en ögonöppnare för hur de andra drygt 300 flyktingarna som bodde på förläggningen mådde.

– Vi ville göra något för dessa människor som vi så tydligt såg var oroliga, deprimerade och inte gjorde annat än att äta, sova och vara ute på internet. Då föddes tanken att starta en kör för att ge dem en meningsfull väntan under asylprocessen.

Kören fick namnet The Rockin’ Pots. Körövningarna sker på svenska för att underlätta introduktionen till det svenska språket. Resultatet blev att de som var med i kören blev gladare, piggare och öppnare.

Och hur en körövning kan gå till fick publiken på Socialchefsdagarna uppleva. Körledare Tove Thofelt och en liten del av The Rockin Pots tog över scenen och fick hela Frösö Park Arena att röra sig och sjunga.

– Det här är inte en kör där man söker medlemskap och är med år från år, utan kören förändras hela tiden, säger Tove Thofelt. Vissa personer här var på sin första körövning i onsdags! Grejen med The Rockin’ Pots är att sjunga tillsammans, så: ställ er upp så kör vi!

Körledare Tove Thofelt och The Rockin’ Pots får alla i publiken att röra sig, sjunga ut och göra så kallad rörelsesång, ”för man lär sig språket bättre på det sättet” (foto: frozentime).

När moderator Åke Strandberg efteråt tackade kören sa han:

– Den som kom på att Sverige skulle vara lagom måste väl ha mest fel i universum, det finns inget lagom med den här morgonen!